Przerywanie zapłonu podczas dodawania gazu

Wszystko co z prądem - nie herbatki
ODPOWIEDZ
MichałKaczmar.

Przerywanie zapłonu podczas dodawania gazu

Post autor: MichałKaczmar. »

Znów mam problem z elektryką. Podczas dłuższej podróży zauważyłem przerwynie pracy silnika :shock: . Po miesiącu postoju odpalenie było prawie niemożliwe - po dwukrotnym rozładowaniu aku w końcu się udało i niestety... przerwy w pracy silnika są przy każdym dodawaniu gazu. Motocykl dałem do autoryzowanego serwisu i tam rozkładają ręce, to dość patowa sytuacja, czy ktoś może cokolwiek podpowiedzieć ?
czapla

Re: Przerywanie zapłonu podczas dodawania gazu

Post autor: czapla »

Jak tam, jakieś postępy? Skoro problemy z elektryką to przy odpalaniu sprawdź iskrę ? Czy jest, a jeśli jest to jaka? Są proste sposoby na sprawdzenie mocy iskry. Odrazu jak masz czym to mozesz sprawdzić kompresję. Świeca stara? Wymień, jak uda sie odpalić to rozgrzej bo świeca musi przejść przez cykl cieplny inaczej nawet nowa przestanie działać. Mimo że wizualnie iskra będzie. Słaba iskra? Sprawdź cewkę. Serwisówka szczegółowo opisuje metodę i wyniki pomiaru. Jeśli bedzie dobrze z kompresja i z cewka, z iskrą - kable nie przetarte, ( prubój nimi ruszać.... i obserwowac organoleptycznie czy zmienia sie kultura pracy. ) Jeśli te rzeczy będą dobre zostaje układ zasilania. Ale narazie daj znaka jak poszło z tymi sprawami.
czapla

po tym sprawdziłbym jeszcze podciśnienie itp zanim zaczniesz wyciągać gaźnik. Gdy silnik drży może się ujawniać mikro dziura na sparciałym wężyku, ja ostatnio miałem mikro dziurkę ale zauważyłem to przy wymianie wężyka paliwowego. Jak uda się odpalić ruszaj wężykiem od podciśnienia. Pozdro i daj znaka
czapla

P.S. jeszcze do głowy mi przyszło;
Czy masz może podłączony czujnik nóżki? Jeśli jest podłączony i działa a masz za luźne sprężyny na nóżce ( mimo że mogą być dwie) to nóżka będzie odłączać w czasie jazdy zapłon co w efekcie da nam objaw przerywania zapłonu. Pozdro i daj znaka jak poszło. Moja dr-z narazie się sypła też. Ale tylko wałek zdawczy puścił. .. na dniach mają przyjść części, podjadę gdzieś zrobić fotki i sie wtedy dopiero przywitam a tym czasem się nie wychylam. Pozdro mordo i aj znaka jak poszło :)
MichałKaczmar.

Dzięki za pomoc. Osobiście nie naprawiam motocykli bo nie czuję się na siłach. Sprzęt był już w 2 warsztatach, sprawdzali co się dało i obydwa warsztaty wskazuja na elektronikę, ten drugi mówi że to moduł zapłonowy. Podobno nie ma możliwości zakupienia nowego modułu a używanego w serwisach nie chcą montować. Nie wiem co dalej, czy poszukać używanego i prosić o samą wymianę....
MichałKaczmar.

Ten drugi warsztat skasował mnie 300 zł za rozpoznanie przyczyny - moduł zapłonowy, jednak okazało się że moduł jest ok :(. Pojechałem dalej do wybitnego mechanika, okazało się że był oderwany lut przy statorze.
ODPOWIEDZ